Over Yea

portret wendy aan de draaischijf

Atelier Yea is het project van Wendy De Haes. En dat ben ik :-)

Grafisch vormgever / keramist
Ik combineer mijn job als grafisch vormgever met het maken van keramiek. Het ene speelt zich voornamelijk af achter een computerscherm, voor het andere zit ik met mijn handen in de klei: een perfecte wisselwerking.

Ambachtelijk
Het ambachtelijke deel van keramiek fascineert me. Het lijkt zo makkelijk. Je maakt in geen tijd een duimpotje, maar zelfs dan komt er heel wat techniek bij kijken vooraleer je een mooi eindproduct tevoorschijn tovert.

Handgemaakte keramiek: perfecte imperfectie
Ik maak het liefst vazen en kommen. Je vindt me vaak achter de draaischijf, maar ik boetseer ook graag en werk met zelfgemaakte mallen. De sporen van dat maakproces mogen gezien worden. Perfectie is niet het doel, maar dat schreef ik al eerder.

Van warhoofd naar Refocus
Zoals bij veel creatieve mensen, is mijn hoofd vaak een warboel. Ik spring van het ene op het andere zonder het te beseffen. Hiervan komt mijn algemene thema Refocus. Vroeger stoorde het me dat ik altijd op zoek was. Ondertussen heb ik er vrede mee dat het gewoon deel uitmaakt van wie ik ben. Door mijn werk op te delen in verschillende thema’s, heb ik hier – voor mezelf – orde in geschept. Nu kan ik telkens refocussen op iets anders zonder onrust.

Dan maar twee websites
Voor mezelf was de orde geschept, nu nog voor jou. Alles was ik maak onder één noemer naar buiten brengen, werkt niet. Zo krijg je opnieuw een warboel, slapeloze nachten, stress, kortom: het tegenovergestelde van waar keramiek voor staat. De oplossing? Twee websites. De eerste ben je nu aan het verkennen, de tweede is wendydehaes.be. De focus daar ligt op spelen, reflecteren en experimenteren.

Was het nu 1990 of 2012?
In mijn hoofd werk ik al met klei sinds 1990. In het echt pas sinds 2012. Toen schreef ik me in voor een cursus opbouwen bij Myriam Thas van Clay on Wheels. Twee jaar later startte ik aan de Academie van Mechelen bij Greet Vercammen. Draaien leerde ik vooral van Bie van Gucht. Ik volgde ook workshops bij Rudie Delanghe, Bert De Bondt en Eric Landon (Tortus). In 2020 is Atelier Yea geboren.